Waking Life

2020\09\20

Nyárvégi gondolatok

Időnként ráeszmélek, mennyire másképp, tucatnyi új receptorral nézem a filmeket amióta filmes egyetemre járok (sokat újra fogok még nézni!) Mennyi mindent köszönhetek az iskolának már most is!

Holnap kezdődik a harmadik, egyben utolsó tanévem a BA-n.

Emlékszem, több, mint két évvel ezelőtt mennyire misztikusnak hangzott még ez: Angliában tanulni egy egyetemen.

Milyen kis tétovàk voltunk két éve ugyanekkor, készülve az induló tanévre! (“Interesting fact: I’m married...”)

Sokszor éreztem azt, hogy óceánon evezünk, és nincs meg az a védőháló, mint otthon... de az iskola, az első élmények, benyomások, a felfedezés öröme mindig elfeledtette, vagy épp enyhítette a nehézségeket, kihívásokat.

Végül csak lettek barátaink is. Néha jönnek-mennek, néhol még kell a jégtörés, de kitartunk.

Mi ketten itt vagyunk egymásnak, közösen osztozunk jón és rosszon egyarànt.

Valahogy itt kint máshogy telik az idő. Az iskola mindent felgyorsít. A szeptember és május közötti időszak nagyon intenzív.

A járvány persze sok mindent megváltoztatott. Hiányozni fognak a szűk, tantermi vetítések, vagy amikor ott maradtam téblábolva òra után, hogy a földszintig tartó úton kicsit beszélgethessek a kedvenc tanárommal. Az egyetemi légkör nagyon sokat jelent nekem. Szerettem bent maradni egészen késõ estig, ha épp elõ kellett készítenem a The Hive-ot a Screenwriters Forumra. Sokszor reggeltõl estig bent voltam az iskolában, egyre jobban kiismerve minden zegét, zugát.

Holnaptól minden kicsit más lesz. Azt hiszem, egy kicsit nehezen engedtem most el ezt a nyarat, de talán azért, mert a Covid-19 olyan sok idõt elvett belõle. Intenzívebb, mozgalmasabb, kihívásokkal teli idõszak következik, még akkor is, ha azért sok lesz az online óra, és limitáltabb a tartózkodási idõ az egyetemen. 

Azt kívánom, hogy élvezzétek még az indiánnyár melegebb napjait! Szerencsére azért itt kint, Angliában is vannak ilyenek. :) 

2020\06\28

Indra hálója

A befektetés szóról sok embernek pénz, üzleti lehetõség jut eszébe. Amire azonban ritkábban asszociálunk, annak semmi köze anyagi, vagy szellemi javakhoz. Az emberi kapcsolatainkba való befektetésre célzok. Ami valljuk be, sokkal fontosabb, mint bármi más... mégis hajlamosak vagyunk kevesebb jelentõséget tulajdonítani neki, rosszabb esetben elhanyagolni.

Úgy gondolom, hogy idõt és energiát fektetni kapcsolatainkba esszenciális fontosságú ahhoz, hogy boldog életet éljünk. Egymásnak, egymásért vagyunk, és ha minden borul is az életünkben, ha van kihez fordulni, az valódi kincset ér. A "végén" úgyis minden anyagi dolog jelentõségét veszti, de az nem mindegy, kik állnak mellettünk, és milyen szívvel.

Könnyű lehet alábecsülni ezt, fõleg akkor, ha ilyen vagy olyan okból, de sok ember vesz körül a mindennapokban. Miért is gondolkodnánk ennek fontosságán, hiszen annyira "kézenfekvõvé" tud válni, hogy ott van nekünk a másik. 

Ami nem mindegy, az az, hogy ki marad meg. Az emberi kapcsolatok ugyanis viharosak, és csak az a hajó éli túl a tengert, aminek erõs a szerkezete. Ahogy az élet dobja a keményebbnél keményebb helyzeteket, szűkül azoknak a köre, akikre igazán számíthatunk.

A szeretet az alap, de önmagában nem elég. Szerethetjük mi a kertünket, de ha nem megyünk ki rendszeresen gondozni, pusztulásnak indul. Az adok-kapok elengedhetetlen. Még a legönzetlenebbnek hitt emberi kapcsolatainkban is vannak rejtett elvárások.

Persze ez nem meglepõ. A sejtjeink is folyamatosan információt, anyagot, energiát adnak át egymásnak - semmi sem működik kölcsönhatás nélkül. Azt pedig tudjuk, hogy az elizolálódott sejtek semmi jót nem okoznak a szervezetnek.

Ahogy a sejtjeink, mi is össze vagyunk kötve egymással energetikailag. Ápolni, gondozni ezeket a kapcsolódásokat az egyik legnagyszerűbb dolog, amit tehetünk magunkért, és másokért. 

2020\01\16

Egy születésnap margójára

31 èves lettem. Emlèkszem, mèg 29 voltam, amikor kiköltöztünk Angliàba. Először szálltunk le azon a kicsi reptéren, óvatosan szürcsölgetve kávénkat a borongós brit nyárban. Renit és Istvánt hívtuk, akik újabb tippeket adtak a “kinti” èlethez. Fèlve tettük meg első lépéseinket ebben az épülő metropoliszban, keresve a helyet, ami befogad majd minket.

Ami akkor “kinti” èlet volt, most már benti lett. Lassan másfél éve élünk itt, es belekerültünk az itteni èlet folyamàba. Megszerettük a levegő illatát.

Új időszámítás kezdődött itt. Fresh start. Valahol pedig a felnőtt életünk egy új szakasza.

Előző, 30. évem magas amplitúdókat hozott: veszteségeket, vészterhes időket és küzdelmet, de ugyanúgy szerelmet, szeretet, sikert és értékes új kapcsolatokat is.

Most még érzem, hogy a tartalékaim visszatöltésén vagyok, de hamarosan felbukkannak az új évtized lehetőségei és kihívásai.

Készen állok-e? Nem tudom. De ha visszagondolok, hol voltam 10 éve, akkor azért némi megnyugtatást ad, hogy abba az időszakban a legnagyobbnak gondolt traumákon és legnehezebbnek vélt időszakokon is átjutottam valahogy. Rázós volt? Igen. Próbára tett? Elégszer. Lenyűgözött? Számtalanszor.

Egyszer azt mondta nekem egy dj barátom, hogy az élet nagyon sokat tud adni, de csak akkor, ha ugyanannyit bele is teszel...

Ha valamit megtanultam, hát az, hogy minden amit elérünk, az tényleg csak rajtunk múlik, és ha kitartóak vagyunk az egész világ összefog, hogy a segítségünkre legyen.

2019\10\16

Belülről megújulni

Külső hatás következtében - például ha belép valaki az életünkbe, vagy történik velünk valami váratlan esemény - gyakorta kényszerülünk arra, hogy változtassunk az életünkön, másképp csináljuk, ahogyan eddig.

Mi van azonban akkor, ha a változás szükségessége belülről érkezik? Ha nincs semmilyen külső esemény, ami ezt indukálná? Az élet halad, amerre halad, mi azonban égető szükségét érezzük annak, hogy újra friss szemmel tudjunk nézni életünkre. Párkapcsolatunkra, hivatásunkra, de még a szenvedélyünkre is. Újra könnyedséggel, lazán tudjuk venni a különböző területek adta kihvásokat. Ha ezeken a területen régebb óta nincs változás, akkor mégis bennünk mi az, ami változik, ami miatt a kezdeti friss látásmódunk "kormos" lesz? Miért rakódnak rá rétegek?
Megszokás, kiszámíthatóság, kimondatlan dolgok, prekoncepciók, előítéletek. Ha ezektől már elég kormos lesz a lencse, akkor joggal ébred fel bennünk a vágy arra, hogy ezt "letisztítsuk". Megújítsuk a látásmódunkat, ami pedig megváltoztatja a hozzállásunkat és a tetteinket is. 

Úgy gondolom, ez a fajta tisztítás esszenciális abban, hogy valami, vagy valaki mellett hosszabb távon tudjuk elkötelezni magunkat. A belelazulás, könnyeddség, frissesség, ahogy a kezdetek kezdetén volt. Ez nem egyszerű - sőt, úgy gondolom, ez sokkal nehezebb, mint kapaszkodót keresni, és külső hatások eredményeként csavarni életünk menetén. A munka része ott kezdődik, hogy számba vesszük, mi az, ami rárakódott, és megvizsgáljuk, hogy miért rakódott rá? A letisztítás folyamata valójában egybeesik azzal, hogy figyelünk rá és teszünk azért, hogy mostantól másképp legyen, aminek lennie kell. Megkeresni azt, hogy mi az, ami eredetileg örömet okozott? Hogyan tudunk újra arra fókuszálni, és nem adni teret a félelemnek, kétségnek, frusztrációnak?

Ez egy kihívásokkal teli, de izgalmas út, ami sok régi újrafelfedezésével jár. A kulcs a mindennapokban történő alkalmazásában van, ehhez pedig inspirációt és kitartást kívánok mindenkinek!

2019\08\11

where the trees begin

Elérkezett hát a nagy nap.

Délelőtt 11-re beálított Dean, a költöztető, családostul - feleség (she's my beatiful wife), és két gyönyörű félvér gyerek ("and my naughty kids"), egy kisfiú és egy kislány. Mi eddigre jól szervezetten egymásra pakoltuk és leragasztottuk a dobozokat ("your place is very well organized"). A gyerekek nagy lelkesedéssel kapkodták fel a könnyebb cipelendőket, és a családi manufaktúra akcióba lendült.

A helyiségeket kevesebb, mint egy óra alatt kiürítették, és a "Man and a Van" feliratú furgon már úton is volt Edgbaston felé, "ahol a fák kezdődnek".
Mi taxival kicsit előbb értünk az új placchoz, és újfent elégedetten konstatáltuk, mennyire gyönyörű, békés és zöldövezeti helyet sikerült találnunk itt St Augustine kedves kis templomához közel, nagyjából két utcára onnan, ahol Tolkien fiatal éveit töltötte.

Ahogy beléptük az illatosított előtérbe, Dean már csörgött, hogy kicsit elkeveredtek. Útba igazítottam őket, és fél perc múlva az ismerős furgon leparkolt a háztömb elé. Szombat ide vagy oda, a gyerekek töretlen lelkesedéssel keresték a lehetőséget arra, hogy részesei legyenek a családi vállalkozásnak, és munka ott folytatódott, ahol abbamaradt.

Föl-le járt a megrakodott lift. Én lent maradtam pakolni, és ekkor lettem először figyelmes egy hangra, amely leginkább Pavarotti tenorjára emlékeztetett, és a liftből áradt. Ez azonban nem valamiféle beépített hangszóró volt, amely a lift mozgására lépett életbe, hanem Dean torkából tört elő a rejtett operaénekes, teljes terjedelmével. Nem tudni, mi hozta ki belőle ezt a számomra eddig ismeretlen képességét, de áriázott mindenhol... a folyosón, az előtérben, az ablakok kinyitása után még az erkélyen is, kitárva karját - ahogy az a nagy könyvben meg van írva.
A ház előtt egy ott lakó néni meg is állította, hogy szerinte ilyen hanggal operában kellene énekelnie. Rövid szóváltás után a néni kezében már ott volt egy névjegykártya, hiszen lenyűgöző tenor ide, vagy oda, de a biznisznek folynia kell!
Végül az összes csomag felhordásra került, és eljött a búcsúzás ideje. A feleségem jutalmul a gyerekeknek két Knopperst és 5-5 fontot nyújtott át - ahogy Ő mondta, aki szombaton is dolgozik, annak elismerés jár. A kislány örömében a nyakába ugrott, a kisfiú meglepődött, Dean pedig tréfásan megjegyezte, hogy így legalább nekik már nem kell zsebpénzt adniuk.

Mi pedig az élménydús, de fárasztó délelőtt után egy ebéddel jutalmaztuk meg magunkat egy közeli perzsa étteremben (hiába, a kelet az mindenhol megtalál minket - vagy fordítva?), majd egy igazán jót pihentünk otthon az új ágyon. Azért a szombat mégiscsak a feltöltődésről kell szóljon!
Persze nem tudtuk megállni, hogy szeretett, új lakásunkat ne rendezzük és csinosítsuk ameddig csak erőnkből futja még aznapra, de minden tevékenységünket a nyugalom és elégedettség hatotta át.

Este pedig, amikor tényleg nem bírtunk tovább már semmit sem pakolni, rendezni, díszíteni, akkor elindultunk otthonról, és egészen véletlenül kilyukadtunk az egyik legjobb kézműves hamburgerezőbe, ahol eddig valaha jártam. A rádióból a kedvenc zenéink szóltak és a pultos srác szuperjófej volt. Azt hiszem, minden összefogott azért, hogy azt érezzük, új otthonra találtunk.

2019\05\12

now is the time we unfold

"Mindannyian gyerekek vagyunk, csak időközben megöregszünk kicsit." - talán így tudnám lefordítani ezt a mondatot, amit a héten hallottam. 
Elgondolkoztatott, mert kapcsolódik ahhoz a felismerésemhez, miszerint "senki sem tudja a tutit". Reinkarnáció ide vagy oda, mindannyiunknak szembe kell nézni ugyanazokkal a nehézségekkel. Mindannyiunkat próbára tesz az élet, és sokszor kell, hogy szembesüljünk olyan helyzettel, amelyben még sosem jártunk azelőtt (de talán még azelőtt sem...). Vagyis hiába váltunk 'rutinossá' bizonyos szerepekben, hiába tudjuk eljátszani a magabiztost és megingathatatlant, az élet mindenki számára tartogat meglepetéseket.
Egy ilyen váratlan helyzet pedig miben különbözik azoktól, amelyekkel gyerekkorunkban kellett megküzdenünk? Nem-e találjuk magunkat újra és újra kiszolgáltatottan, sérülékenyen?

Gyermekként 100%-osan meg voltunk bizonyosodva róla, hogy a 'felnőttek' jól és magabiztosan csinálják a dolgokat. Átadtuk a felelősséget, ahogy 'felnőttként' is átadjuk mindenkinek, aki magabiztosan állít és tesz valamit. Mert ő biztos jobban tudja. 
Nem. 
Nem tudja.
De teszi. Mert a világnak haladnia kell valamerre.
Mi lenne azonban, ha felismernénk annak a felelősségét, hogy ugyanannyira tudhatjuk jól/rosszul a dolgokat mint mindenki más? Ami azt is jelentené, hogy a változtatásnak ugyanakkora felelőssége nyugszik a mi kezünkben, mint mindeni máséban.
Akkor miért teszi? Miért ő teszi? Mit tennék én?

Egyszerre ijesztő és lenyűgőző annak a tudata, hogy felelősség az én kezemben van a saját életem fölött. Aki ennek a súlyát nem bírja elviselni, az rendszerint másra rakja - persze ez masszív zsákutca.
Azt hisszük, rengeteg időnk van. Azonban ha felismerjük azt, mennyi a lehetőségeink száma, a sok idő hirtelen kevésnek tűnik. Ezért nem mindegy, hogy milyen szívvel, és hogyan töltjük el.

(Photo by Cole Rise)

2019\01\09

Szombati szabadságharcos

Este útra kelünk, hogy elbúcsúzzunk egy barátunktól, aki holnap visszautazik Kuwaitba - remélhetőleg csak pár hónapra.
Odafelé fogunk egy Uber-t, én előre huppanok be, Ő hátra.
A sofőr a nevem eredete felől kérdez (mert az alkalmazás ugye kijelzi), lengyelnek tippelt, róla meg kiderül, hogy ghánai. Hamarosan megtudjuk, hogy Kwame Nkrumah volt a nagy szabadságharcosuk, aki 1957-ben felszabadította az országot brit gyarmati státuszából, ráadásul egyszer hazánkban is tiszteletét tette.
Mivel Ghánában az újszülöttek arról a napról kapják a nevüket, amelyen a világra jöttek, ezért az Ő neve Szombatot jelent (Kwame). Mivel én is szombaton születtem, ghánai értelemben mindenképp névrokonok vagyunk.
Minden napnak van férfi és női megfelelője is. Tehát összesen 7 férfi és 7 női név van (néhány variánssal kiegészítve). Mondhatni zseniális!
Sokat mesél még a szabadságharcosukról, és hogy mennyi mindent alapított - sokat köszönhetnek neki. Sajnos a hagyatékát beárnyékolja a jelenlegi politika rendszer. 
Azért jó tudni, hogy időnként születnek a világra olyan emberek, akik korukat megelőzve forradalmi eszméket tesznek megfoghatóvá. 

Érdekességképp hazafelé szudáni sofőrünk volt, aki orosznak nézett. Ez sem talált, de legalább egy újabb érdekes beszélgetés kezdődőtt el.

Na, hát ezért biztosan lehet szeretni Angliát.

 

2018\11\12

Három pillér

Mi lehet a titka a hosszú együttélésnek, a megújuló kapcsolatoknak?

Kit ne foglalkoztatna a kérdés. Mindannyian el akarjuk kerülni a fásultságot, unalmat, közönyt, érzéketlenséget, izoláltságot. Mégis, ezek közül mennyi jellemző számtalan emberi kapcsolatra. Milyen szomorú, pedig biztosan nem így indult. Mi változik - vagy nem változik? Mi hiányzik, vagy miből lett épp túl sok? Csak a "régi szép idők" vannak, vagy ott a szépség a jelenben és a várakozás a jövőre nézve?

Azt hiszem, egyik alapvető és állandó vágyunk, hogy különlegesnek érezzük magunkat. Újra és újra. Ha ezt egy idő után nem érezzük, akkor - lehetőségeinkhez mérten - keresni kezdjük. Megvan-e az a figyelem, ami időről időre éreztetni a másikkal, hogy különleges?

Fontos a megújulás is. Bármilyen klisészerűen is hangozzék, a világ folyamatosan változik - elengedhetetlen, hogy mi is így tegyünk. Egymás mellett újra és újra megújulni pedig izgalmas és szórakoztató is egyben. A felfedezés öröme mindig megmarad.

Amit harmadik pillérnek gondolok, az a kommunikáció. Az elfojtott, elhallgatott sérelmeknél kártékonyabbat aligha lehetne megnevezni. Van, aki azonnal robban, van aki a megfontoltan átgondoló, de bármi is jelemezzen minket, minden jobb, mint "nyelni egyet", és elhallgatni ami fáj.

Nálad melyik pillér erős és melyik ingatag?

 

2018\10\07

Fiatalság

Valójában addig élvezzük igazán az életet, amíg mindenre valami teljesen újként és lehetőségekkel teliként tudunk tekinteni. Életünk bármelyik pontján is tartsunk éppen, tudjuk a hátralévő részére várakozással és izgalommal gondolni, és azt érezni, 'velem még bármi megtörténhet'.

Ameddig ez a hozzáállásunk megmarad, nincs mi miatt aggódni, mert bármit mutasson is a kor, a szellem fiatal marad, és megőrzi kíváncsiságát. 
A fiatalság tehát belső tudatállapotunkban dől el, ennek az elbillenése egyik, vagy másik irányba jelentősen befolyásolja azt, hogy mit sugárzunk kifelé.
Aki igazán lát, az felismeri az örökké égő tüzet, a szellemet, amelynek kíváncsisága és tudásvágya olthatatlan, elmúlhatatlan.

A szellemet azonban táplálni kell, és tered adni neki, hogy szárnyalhasson, és így láthassuk egyszerre a múltat, jelent, és jövőt. A változás folyamatos, ahogy a felhők úsznak az égen. A jelenlét azonban minden áthat, az időutazás fogalma tapasztalható valósággá válik. Minden egyszerre történik, és mégis ott a folyamatosság."Everything that happens will be something that you've seen before."

2018\08\24

Nyíló kapuk

A mai napon megértettem, hogy nem kell féltenem a bennem lévő gyermeket, mert az örökre bennem él, bármilyen formában is mutatkozzon meg az emberi testem.
Ahogy nem kell félnem attól sem, hogy a fiatal, zabolátlan energiát, vagy épp a tapasztalt, "vén róka" bölcsességét ne tudnám életre hívni.
Ezek mind csupán minőségek, amelyek életünk bizonyos szakaszában dominánsabban előtörnek, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne átjárás a különböző szakaszok között. A test persze egy korlát, de közel sem olyan "végzetes", mint ahogy sokszor tekintünk rá.
Ezek a minőségek az évek során kikristályosodtak bennünk, a részünkké váltak (vagy talán mindig is azok voltak), és ha előtérbe akarnak kerülni, akkor annak oka van.
Fontos, hogy a Figyelő ettől függetlenül mindig "műszakban legyen", és tudatosodjon bennünk, hogy múló állapotaink nem többek annál, ahogy a szél elfújja az égen a felhőket, majd újabbak jönnek azok helyébe.
Persze az égen a "boldog együttléthez" időnként hozzátartozik egy-két vihar is - mert nem csak összefonódások hanem összecsapások is vannak. Részeink súrlódása ugyanúgy a kikristályosodási folyamat része. Ahogy a föld mélye is folyton mozgásban van, csiszolva, formálva az Anyagot.
Időutazáshoz nem kell semmilyen gép, csupán az emberi elme, ami összeköti azokat a pontokat, amelyek valójában semmilyen távolságra nincsenek egymástól. Megcsúfolva az időnek tulajdonított linearitást, kapuk nyílnak bennünk, minden pillanatban.

2018\05\27

Visszatérés az Ősök Csarnokába

Egyre közelebb értem a hatalmas boltívhez. A feliratokat nem tudtam kivenni, de éreztem a belőlük sugárzó erőt. Az égbolt - ha égbolt volt ez egyáltalán - sötét volt, de mégis látható volt minden... és mindenki.
Keresztülhaladva a boltíven egy udvar várt, ahol először haladt el előttem egy hatalmas kő-alak, egy titán.
Megborzongtam. Még soha nem találkoztam ilyen méltóságteljes lénnyel. Mozdulatlan, szakállas arca mintha vésve lett volna.
Jobbra tartottam, a csarnok felé. Bent már láttam a fáklyák lobogó tüzét. Mikor átléptem a csarnok kapuját, újra megborzongtam. Bent tucatnyian járkáltak fel és alá, szilárd alakjukat megvilágította a fáklyák nem túl erős, de épp elégséges fénye.
Nem bírtam tovább állva maradni. Mikor egy újabb óriás elhaladt mellettem, hátamon borzongás futott végig, és én alázatosan térdre rogytam. Olyan erők munkáltak itt, ami a tisztelet legmélyebb formáját követeli meg. Méltóságteljes arcuk, hatalmas termetük ámulatba ejtett. 
Kezeimet felemeltem, tenyérrel felfelé, fejemet azonban lehajtottam, és nem mozdultam többet. Tudtam, hogy most várakoznom kell.

2018\04\22

Transzmutáció

Valójában semmit sem lehet "legyőzni" az életben. Maximum elfogadni. Tudomásul venni, hogy igen, ez van, ez a helyzet, ez létezik, ezt tapasztaltam, ezt éltem meg. Nem lehet "legyőzni" valamit, mert amit legyőznek, az újra testet ölt. Új formában bukkan fel, új köntösben jelenik meg. Mert győztesek és vesztesek folyton cserélődnek. Aki előbb még a dobogón állt, könnyen lehet, hogy a következő megmérettetésen padlót fog. Aztán ismét új felosztás.
Az elnyomottak, a legyőzöttek, az alulmaradtak mindig új erőre kapnak, és visszatérnek. Majd ők lesznek azok, akik felülkerekednek.
Ha ezt a - egyébként egy ideig szórakoztató - táncot megunjuk, vagy belefáradunk, akkor jön a következő lépés, ami az elfogadás. A tudomásul vétele annak, hogy igen, ez is az én részem, ez is én vagyok, ez is bennem van. Aztán meg kell keresni ennek a jó oldalát. Mert az mindennek van, hiszek abban, hogy minden nehézséget, a legnagyobb elnyomást is, ami ér, a saját hasznunkra tudunk fordítani.
És akkor lehet nagyot menni. Ekkor lehet a legnagyobbat dobbantani. A fejlődés záloga, hogy szembenézzünk "legyőzendő" részünkkel, majd elfogadjuk és átalakítsuk.
Bukás és felemelkedés... transzmutáció.

2018\04\11

Átjárás

Akkor értettem meg igazán, mit jelent az, hogy nincs se múlt, se jövő, csak jelen, amikor felidézem magamban azokat a pillanatokat, amikor "megállt az idő". Mindannyian tapasztaljuk ezt, általában az "első alkalmaknál", amikor valamilyen élmény először ér minket, és először élünk meg egy új(abb) csodálatos dolgot azok közül, amelyeket az élet tartogat nekünk.

Ezek az első alkalmak és mély megélések örökre belénk ivódnak, és bármikor idézzük is föl őket, olyan, mintha újra ott lennénk. Ezért vélem azt, hogy ezek között a pillanatok között átjárás van, mert lényünk egy része "ott maradt", viszont nem szakadhat le rólunk, mivel a miénk, a részünk. Tehát ezek az élmények valahol a részünkké válnak, vagyis mindig jelen vannak, mert akkor valóban megállt az idő (vagy legalábbis most így fejezzük ki).
Lehet, hogy ez csak gyakorlatban néhány pillanat volt, egy mosoly, vagy egy beszélgetés, de relatív szinten mindegy is az időtartam, nem e szerint érzékeljük. Még csak nem is mérjük. Egyszerűen csak vannak. Nem tudod milyen, amikor nem voltak, mert már a részeiddé váltak, nem tudsz úgy tenni, mintha nem történtek volna meg. Maximum felejteni lehet, de a felejtés minden értelemben is csak egy átmeneti "állapot".

Mi hát az életünk többi része? Az ilyen jelentős élmények mellett időnként díszletnek tűnhet csupán. Persze ettől még nem kell annak lennie. Ugyanis minden pillanat magában tartogatja azt a lehetőséget, hogy az "idő újra megálljon", vagy "örökkévaló legyen", csak az életforma, amit globálisan élünk, nem ezt szolgálja. Nem is várhatjuk el tőle. Mindenkinek a saját lehetősége és felelőssége az, hogy minél gazdagabbá tegye a saját történetét.

 

2018\04\05

Összetartozás

Elöl ülök a kocsiban, mögöttem pedig Ő. Előrenyújtja a kezét, amit megfogok. Látom az esti lámpák fényét megcsillani a gyűrűinken, ahogy kifele nézek az ablakon. Egy hídon suhanunk át, ami egy örökkévaló pillanatnak tűnik. Újra a gyűrűkre fókuszálok, mögötte elmosódik a hatalmas folyó, és a túlpart látványa.

Újra elfog nagyon erősen az élmény, hogy összetartozunk, és mennyi mindent jelent az, hogy házasságot kötöttünk. Kötődés, bizalom, a megélése annak, hogy közös Sors-úton járunk. Valami mély, valami biztonságot adó erő, ami elönt, és békét hoz magával. Csendet és nyugalmat, pedig zene szól az autóban.

Mennyi minden benne van egy finom kézfogásban, milyen törékeny és mégis összeköt két embert. Megajándékoztuk egymást nem csak egy gyűrűvel, egy fogadalommal, hanem olyan mély szeretettel és bizalommal, amiért minden nap hálát adhatunk.

Bárhova is kerüljünk a világban, áldás és szeretet kísérje utunkat!
Ezt kívánom magunknak, és ezt kívánom mindenkinek, aki elfogadja tőlem. :)

2018\03\04

miracle of life

Az embernek előbb, vagy utóbb (kinél hogy jön ki a "lépés") konfrontálódni kell a szíve vágyával.
Ezt mind ott hordozzuk a szívünk mélyén, hol jobban, hol kevésbé eltemetve. Mind ábrándozunk arról, milyen lenne, ha........ 
Milyen lenne? Egy biztosan nem: könnyű. Valamiért ezt a hangot a legnehezebb követnünk, habár ez az egyetlen hang, ami a be-, és kiteljesedéshez vezet minket. 
Annak a képességnek, tehetségnek, adottságnak, egy szóval mondva potenciálnak a kiaknázásához, amivel a Teremtő Isten megáldott minket. Áldás, akkor, ha követed.
Befelé fordulásunk során, belső csendünkben, magányos perceinkben megszólít minket, és táncra hív. Sok úton járhatsz, de végül mind ide vezet. Mihez kezdünk hát az idővel, amely megadatik?

Ha egyetlen dolgot tanácsolhatnék az engem (is) követő emberiségnek, embereknek, az az lenne, hogy ne féljenek követni az álmaikat. Ne féljenek követni azt a hangot, ami nem hagy nyugodni. Okkal teszi ezt. Mert jobban tudja minálunk, hogy miért kaptuk ezt a földi életet, minden lehetőségével és nehézségével együtt.
Mert tévedés volna azt állítani, hogy nem nehéz. Ahol van áramlás, ott megjelenik az ellenállás is. Kételyek és kétkedők. Azonban ez, mint ahogy minden más is, csak belső harcainknak a külső kivetülése. 
Nem tudom mi van az út végén, azonban meggyőződésem, hogy mindig lesz egy kéz, egy szó, egy tekintet, ami visszatérít az útra. Az én és a te utadra, mindannyiónk útjára, amit járunk, hol keresztezve, hol egyedül hagyva egymást.. de sosem magára. Vannak harcok, amiket egyedül kell megvívni, de mindig ott van egy sugara a reménynek, ha segítségünkre kell, hogy siessen.

Mi pedig haladunk tovább. Hogy miért? A napokban hallottam egy idézetet egy számomra oly kedves könyvből, ami jobban beszél most énnálam:

"In the silence of our hearts, we know that we are proving ourselves worthy of the miracle of life."

2017\12\29

Időutazás

Átszakadt egy idő-gát a fejemben, egyszerre látom magam öregnek, gyermeknek és fiatalnak. Pillanatról pillanatra ingázok az idősíkok között, mindegy vándor, aki igazából sehova sem tartozik, és valahova mégis: a jelenbe.
Talán korábbi, végesség-beli felismeréseim vezették el odáig a tudatomat, hogy elkezdje holisztikusan szemlélni az életemet, belevonva a folyamatosan alakuló és változó jövőt is.

Keresztül-kasul bejárom egész életemet, mint valami utazás, aminek célpontja kiszámíthatatlan, olykor meglepő.
Mik azok az összetevők, amik engem alkotnak? Hogy éltem meg életem főbb momentumait, hogyan voltam jelen bennük? Mi vezetett odáig, ahol most vagyok? Hova vezet ezután?
Próbálkoztam valami kapaszkodót találni a hullámvasútban, ami életem megtörtént és fiktív eseményei között ingáztat, de el kellett jutnom addig a felismerésig, hogy maximum megfigyelő lehetek. Biztosan okkal történik minden látogatás.

Ez a fajta időutazás egyszerre hatalom és felelősség is. Az érem két oldalának tengelyén pedig ott egyensúlyozok én, két világ között, előretekintve.

2017\12\10

A múlandóság tükre

Sokáig egyáltalán nem foglalkoztam a halállal. Valahogy úgy tekintettem magamra, mint aki - földi értelemben véve is - örökké él.
Az ember, aki "örökké fiatal", előtte a misztikus élet, végtelen lehetőségeivel.
Öregség, veszteség, elmúlás olyan távolniak tűntek, mint egy idegen ember története.
Néhány hónapja azonban valami megváltozott. Beférkőzött egy gondolatmag a tudatomba, hogy az Élet megnyilvánulásának az az egyedülállóan egyedi kombinációja, ami én vagyok, ugyanarra a sorsa fog jutni, mint a "többiek". Bármennyire is tartsam csodálatosnak, izgalmasnak és utánozhatatlannak életem történetét, "nincs kivétel".
Ez az "új" tudás felváltva keltett bennem félelmet, csalódottságot, vagy egyszerűen csak épp letaglózott.
Mások elvesztésétől eddig is féltem, de ez most valahogy más volt. Számvetésbe kezdtem, mi volt eddig, és mi férhet még bele.
Átéreztem, hogy minden beszélgetés, találkozás első és utolsó is egyben. Minden fontos pillanatot kincsként akartam magamnál tartani, egészen addig, amíg el nem kell engedni az egészet.
A gondolataim szinte minden nap körbetáncolták ezt az "új témát". Az elmúlás és elengedésen való kontempláció messze vitt a jelentől, mintha máris ott lennék a halál kapujában. Nem vigasztalt a reinkarnáció ténye, vagy bármely más teóriája a halál utáni életnek.
Végül realizáltam, hogy  nem eshetek egyik szélsőségből a másikba, és meg kell próbálnom előnyt kovácsolni ebből az "új látásmódból".
Ugyanúgy az élettel kell foglalkoznom, mint eddig... de immár a halál tudatában.
Megélni és megőrizni azt, ami értékes, aminek talán, valamilyen formában lenyomata maradhat... és elengedni azt, ami a múlandóság tükrében jelentéktelen.

2017\11\01

Egy vonaton

"A halál ad értelmet az életnek. A tudat, hogy egyszer eljön a vég. Hogy kevés az idõnk. Azt hihetné, hétszáz év után készen állok, de láthatja, több ezer pillanattá nyújtom el ezt az egyet, csak azért, hogy nézhessem a havat."

A végesség tudata lelassítja az időt, belehelyez a jelenbe, és jelentőssé teszi azt. Átértékeli amit tettünk, vagy nem tettünk. Lehetőséggé változtat és elmélyít minden találkozást, minden búcsút.

Az élet sokszor olyan nekem, mint egy vonat, amin együtt utazunk. Időnként van, aki leszáll, majd mások felszállnak. Vannak ismerős utasok, és ismeretlenek is. Érzékeljük, hogy haladunk egy cél felé, az idő telik, és mégis mintha örökkévalóságig tartana. Tulajdonképpen egyfolytában utazunk. Mindig is szerettem ezt az érzést, szeretem, hogy tartok valamerre a megérkezés gondolata nélkül.

Mi van akkor, ha a szerelvény lelassul, vagy meg is áll? A vonatot "tolni" nem lehet. Panaszt tenni nem sok értelme van. 'Biztos jó vonatra szálltam?' - merülhet fel a kérdés.

Nem tudom a válaszokat, hogy miért állunk, haladunk, lassulunk vagy épp gyorsulunk. Kételkedem abban, hogy van-e egyáltalán bárki, aki tudja ezekre a választ. Próbálok arra fókuszálni, hogy maga az utazás az élmény. Nem negatív, nem pozitív, csak egy élmény. Tekintetek, érintések, szavak és tettek. Ismerős és ismeretlen. Itt nincsenek névre szóló helyek.

Szeretek az ablaknál ülni, mert ha suhanunk, kinézve rajta eggyéolvadva láthatom mindazt, ami mögöttünk és előttünk van, minden állandónak tűnik, mintha örökké tartana.

2017\09\02

Egy kedves hang

Van, hogy valaki annyira mélyen van a szívedben, hogy le sem kell csuknod a szemed, és hallod a drága hangját. Lényének szépsége és tisztasága olyan nyomot hagyott benned, ami végig elkísér az utadon. A szeretete átitatott, és megmutatta, hogyan lehet tiszta szívvel látni minden érző lényt. Részletesen megfigyelni és felfedezni mindenben és mindenkiben a legszebbett, a legjobbat, a legkedvesebbet és a legszerethetőbbet.
Lehet, hogy kívül, a világban, mi emberek, nem tudunk békében élni egymással. Ezt nem is lehet rákényszeríteni senkire, mert akkor pont a lényeg veszik el.
Önmagunkkal kell békébe kerülnünk, mert ha így szemlélődünk és cselekszünk, biztosan jobb hellyé fogjuk tenni a világot, amelyben élünk. Amíg ez nem következik be, a tánc folytatódik tovább. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mindig visszatérhetünk a belső oázisunkhoz, ahol megnyugvást lelünk, és feltöltődnünk abban a szeretett légkörben, amit belső fényünk és jóságunk vonzott magunkhoz. Szeretteinkhez, családunkhoz és igaz barátainkhoz.
Teremtsd meg magadnak a csendet, és figyelj arra, mikor megszólal a szíved.

2017\08\16

Meraki

Meraki (meh-rah-kí) egy görög szó, amit a arra használnak, amikor valamit szívvel-lélekkel csinálunk.

Kétféleképpen lehet reagálni arra, ha az embert elégedetlenség gyötri az életével kapcsolatban. Mind a kettőt ismerem, tudom, mivel jár az egyik és mivel a másik.
Az egyik az, ha belesüppedsz ebbe az állapotba, értelmetlenséget látsz, dühöt vagy csalódottságot érzel. Rosszabb esetben beletörődést, fásultságot. 
A másik az, ha abbahagyod létezésed tényének vitatását, értelmének megkérdőjelezését. Az, ha az elégedetlenségedet cselekvéssé formálod át, felállsz, és elkezdesz harcolni, újra és újra ha kell. Harcolni azért, aki vagy, harcolni azért, hogy eljuss a szívedig, és megtudd végre, mi a vágya.
Elfogadni azt, hogy megteremtettél, azokkal a képeségekkel és tulajdonságokkal, amid van, és ezt kikristályosítva olyat adhass magadból a világnak, ami után eltűnik a hiányérzeted. Teljessé válsz, megváltozik az Önmagad és ezáltal a világ felé való viszonyulásod. Visszataláltál a gyökereidhez.
Egy kérdésem maradt csupán.

Mi a Te Merakid?

2017\07\17

Adni és kapni

Milyen egyszerűen elfelejtjük azt, hogy aki ad, csak az kaphat? Ha adunk, ha figyelünk, ha gondozunk, ha építünk, azzal mind a saját szeretetünket fejezzük ki, és amibe "belehelyezzük" a szeretetünket, abban benne vagyunk mi is.
Mégis hány emberi kapcsolat üresedik ki azon, hogy az emberek elfelejtenek adni egymásnak (mert minek, ha Ő nem ad vagy úgysem értené meg, netán épp visszaélne vele utólag... és még sorolhatnám)?
Ehelyett csak várunk, várunk és várunk, hogy kapjunk valamit viszont, mert ez "alanyi jogon jár", vagy "már annyit tettünk érte". 
"Rossz" híreim vannak. Úgy biztosan nem lehet igazán boldogan leélni egy életet, hogy valaki semmit sem ad, csak elvár. Ebből nem lehet "kiszállni", nem lehet kikerülni, mert az Élet maga egy folytonos kölcsönhatás és körforgás. 
Hozzáteszem, ha nem fejben játsszuk le, nem is olyan rossz ez a dolog. Sőt, tapasztalataim szerint gyakran pont az ellenkezője történik a korábban lejátszott mozifilmnek. Csalódás pedig csak akkor van, ha elvárás is. Persze, vannak úgymond "jogos" elvárások, legalábbis mi így hívjuk őket.
Mégis úgy gondolom, ha valaki igazán adni akar, és szívből tenné azt, az meg fogja találni a módját a kiteljesedésnek.

2017\07\12

Miért jó, ha nem jó

Mit nyerünk azzal, hogy ha szenvedünk, leegyszerűsítve: miért jó, ha nem jó?
Ma egy nagyon érdekes gondolatot hallottam, és megkockáztatom, hogy lesz, akit elvesztek vele olvasás közben.
Szóval az állítás az, hogy minden tényező, ami/aki szenvedést okoz az életünkben, abból mi nyerünk, merítünk valamit. Legyen szó egy rossz kapcsolatról, cudar anyagi helyzetről, de akár egy betegségről is.
Persze, mindannyian ismerjük a "mártír" szindrómát, amikor sajnáltatjuk valami miatt magunkat, de igazából csak figyelemre van szükségünk, mégis úgy érzem, itt ennél mélyebbre lehet ásni.
Valójában ugyanis elérhetnénk a céljainkat. Meggyógyulhatnánk. Változtathatnánk emberi kapcsolatainkon és azok minőségén.
Mégsem tesszük. Illetve csak nagy ritkán, amikor már nagyon borul a bili... vagy még utána sem. Hónapokat, éveket, évtizedeket képesek vagyunk leélni különböző "mártír-állapotokban", csak hogy valami igazolást nyerjen, valami konstans táplálkozhasson.
Hogy lehet az, hogy - látszólag - egy ennyire "egyszerű" pókhálóba vagyunk beragadva mi, emberek milliói?
Mik ezek a már-már kódolt programok, amik futnak a rendszerünkben, és elhitetik velünk, hogy szegények vagyunk, nem vagyunk elég jók, szerethetőek, megbízhatóak és értékesek?
Hogyan lehetünk mi a Főprogramozók?
Én sem tudom mindezekre a válaszokat, de van, ami ma nagyon elgondolkodtatott. Figyelni fogom, hogy azok források, amikből szenvedéseim különböző formái táplálkoznak, vajon miért  és mikor "töltődnek újra". Kapaszkodok beléjük? Ha igen, miért? Mióta?
Fel kell térképezni azokat a dolgokat, amik gátolnak minket igazi szabadságunk megélésében. Mikor fogjunk hozzá, ha nem most?

2017\05\23

Tengeren

Egész életében a Mestere jelentkezését várta, és élete vége felé járva, magányos, gyertyafénybe révedős estéin kellett felismernie, hogy valójában Ő maga lett a Mester.
A segítséget nyújtó kar, az útmutatást adó lámpás, a messzeséget kutató teleszkóp mindvégig Ő volt, benne volt.
Sosem tudta, hogy áldásként, vagy átokként gondoljon-e erre. Neki nem jutott ösvényt mutató atya, bármerre nézett, erdőt látott. Még szerencse, hogy szerette a fák illatát.
Végigjárta az utat. Legalábbis az egyiket. Szemei előtt felrémlett az élethullám, ami a hátán idáig vitte. Mennyi bánatot követő öröm, irigységet felváltó hála, kétséget kizáró bizonyosság. Fent és lent, de mindig előre. Némi megpihenés. Időtlenségbe veszett örök hullámcsapások.
A lapát lassan újra a vízhez ért, és a csónak siklott tovább a tengeren. Vörös pír borította az eget, és egyszerre minden megint olyan színesnek tűnt. 

2017\05\10

Ahogy először

Érezted már azt, hogy amikor megcsókolod a kedvesed, olyan, mintha első alkalommal tennéd azt?
Habár változunk, az, amiért beleszerettünk valakibe, amiért igazán megszerettük, az változatlan. Tudod Őt újra olyannak látni, amiért akkor, az elején csodálatosnak találtad? Hiszen Ő ugyanaz maradt.
Azt hiszem az egyik legfontosabb az - ami igaz az emberi kapcsolatokra és minden másra is -, hogy tudjunk mindenre és mindenkire új szemmel nézni. Mint amikor legeleszőr megláttuk, amikor a legelőször kipróbáltuk, amikor a legelőször megcsodáltuk. Sok minden rakódik ezekre a megtapasztalásokra az évek alatt, de sose engedjük, hogy a látásunk elhomályosuljon. Ez a hozzállás segít kiszakadni a megszokásból, mert emlékeztet a valódi értékekre, emlékeztet arra, hogy ebben a hatalmas forgatagban mindig meg lehet állni egy pillanatra, és hálát adni azért, akid és amid van.

 

2017\04\08

Vedd észre, és ne felejtsd

Egyesek jobban ismernek minket, mint mások. Tisztábban 'látnak' valamit... de mi az a valami? Mi az, ami engem azzá tesz, aki vagyok? Mi az, ami Téged azzá tesz, aki vagy?
Azt hiszem, ez nem valami tanulható dolog, de nem is felvett szokások összessége. Ez nem valaminek a hosszú gyakorlása, vagy egy gondolkodásmód elsajátítása.
Ez valami ösztönös, elemi, gondolatokat, érzéseket megelőző jelenlét. A Te közvetlen, természetes jelenléted, ami megnyilvánul számomra. Néha ezt élesebben érzékeljük. Néha nem vesszük észre az apróságokat. Pedig ott van. A Te természetes, valódi lényed minden pillanatban, torzítatlanul jelen van.
Amikor már azt hiszed, ismersz valakit, kezdd el csak figyelni. Kezdd el szemlélni, észrevenni a legapróbb részleteit is. Mi az, ami Őt azzá teszi, aki? Mi az a végtelen sok, újra és újra megmutatkozó részletek összessége, ami végeredményben egy olyan csodát tesz eggyé, mint aki Ő?
Miért van az, hogy ezt néha nem látod? Nem hiszem, hogy bárkit is ki lehetne ismerni... Ki lehet talán ismerni a természet működését? Ki lehet ismerni az újra és újra, ezer és ezer különböző formában megnyilvánuló csodát? Hogyan állíthatjuk bármiről vagy bárkiről itt a Földön, hogy ismerjük? A végtelenség kiismerhetetlen, és aki elfelejtett erre rácsodálkozni, az elvesztett valami nagyon fontosat. Egy olyan képességet, ami bizonyosságot ad, hogy minden élet értékes. Az élet minden megnyilvánulása az. Vedd észre, és ne felejtsd.

süti beállítások módosítása